Uitvaart

Samen nemen we de tijd om de uitvaart vorm te geven. Het is belangrijk om er samen achter te komen hoe het afscheid er uit moet komen te zien, waar de verschillende behoeften liggen en wat bij jullie en de overledene past. Op die manier kunnen we een afscheid vormgeven waar jullie met een goed gevoel op terug kunnen kijken. Een passend afscheid is van groot belang voor het rouwproces.

Werkwijze
Hoewel elk afscheid anders is en elk individu andere behoeften heeft, zal mijn werkwijze in de meeste gevallen als volgt zijn:

Nadat het overlijden door een arts is vastgesteld, kom ik op een afgesproken moment bij je langs. We bespreken dan de punten die op dat moment van toepassing zijn en bekijken hoe de komende dagen er uit gaan zien.

Een van de eerste dingen die ik met je zal bespreken zijn de laatste verzorging en eventuele overbrenging van de overledene. Daarna zal ik met jullie bekijken waar behoefte aan is gezien de specifieke situatie en probeer ik samen met jullie een sfeer en beeld te schetsen van de uitvaart. Uiteraard sta ik open voor iedere vorm van invulling van de uitvaart.

Financiën bespreken
Ik vind het belangrijk om open te praten over de financiën. Dit betekent dat ik graag aan de hand van het beschikbare budget meedenk en eventueel alternatieven kan aandragen. Ik zal je ook zo snel mogelijk informeren over het kostenplaatje zodra wij enigszins duidelijkheid hebben over de vorm van het afscheid.

Stap voor stap
Als we een idee hebben van de uitvaart, waar jullie je goed bij voelen, zal ik verder gaan met de uitwerking en het organiseren. Ik zorg er samen met jullie voor dat er een realistische planning komt en dat aan alles wordt gedacht. Stap voor stap zullen wij zo samen het afscheid vormgeven, waarvan je hopelijk na afloop kunt zeggen dat het er precies zo uitzag als jullie je het hadden voorgesteld.

Vanzelfsprekend is er tijdens elk gesprek ruimte voor jullie vragen.

Nazorg
In de periode na een overlijden komt er vaak ontzettend veel op nabestaanden af. Ik zal de nodige handvatten geven tijdens deze periode en ook een aantal weken na de uitvaart nogmaals contact opnemen. Een goed afscheid is een belangrijk begin in het rouwproces.

To Do

Als er iemand uit jouw nabije omgeving overlijdt, komt er veel op je af. Je kunt gerust even de tijd nemen om alleen te zijn met de overledene en eventuele andere naasten te informeren. Samen kunnen jullie dan bekijken welke stappen er genomen moeten worden.

Verklaring van overlijden
Als eerste moet een arts het overlijden officieel vaststellen. Wanneer iemand thuis is overleden, kan je de huisarts bellen of buiten diensttijden de huisartsenpost. Als iemand in het ziekenhuis of verzorgingstehuis is overleden, zal de behandelend arts dit doen. Als de arts is geweest, krijg je twee documenten: een A- en B- verklaring. Deze moet je goed bewaren.

Altijd zelf de keuze!
Ongeacht een eventuele verzekering of overeenkomst tussen onderneming en ziekenhuis/verzorgingshuis, kan je altijd zelf een uitvaartonderneming kiezen! Het kan fijn zijn om eerst met familie of eventuele andere naasten samen te komen om te bespreken hoe jullie het willen doen en daarna de uitvaartonderneming van jullie keuze te bellen.

Ik ben 24 uur per dag bereikbaar op 06 – 30 145 349. Je kunt dus altijd contact opnemen in geval van overlijden of voor andere vragen.

Vooraf Nadenken

Je kunt vrijblijvend een afspraak maken voor een voorbespreking of kennismaking, zodat wij samen jouw wensen en/of vragen kunnen bespreken. Ben je (ook) benieuwd naar een kostenindicatie van jouw persoonlijke uitvaartwensen? Ik werk jouw wensen inclusief het prijskaartje graag voor je uit.

Daarnaast organiseer ik elke eerste dinsdag van de maand een uitvaartspreekuur in Het Stadslokaal in Leiden. Klik hier voor meer informatie.

Op zoek naar inspiratie? Bekijk dan eens de website van RememberMe.

Sluit Menu