Corona

Afscheid nemen is altijd verdrietig, maar een uitvaart organiseren en afscheid nemen tijdens de huidige coronacrisis lijkt haast ondragelijk.

De maatregelen vanuit de overheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben ook grote gevolgen voor de uitvaartbranche. Grote, verdrietige gevolgen voor nabestaanden die afscheid moeten nemen van hun dierbare. De drie belangrijkste voorschriften waar wij rondom een uitvaart mee te maken krijgen zijn:
– Er mogen niet meer dan 100 personen aanwezig zijn. Dit aantal is excl. medewerkers.
– Iedereen moet 1,5 meter afstand houden van elkaar.
– Er mogen geen naasten mee naar de ovenruimte van het crematorium.

Verder is het dringende advies aan iedereen om bij verkoudheidsklachten thuis te blijven.

Het is mijn taak als uitvaartbegeleider om jullie duidelijk te informeren over de huidige richtlijnen, over wat er niet kan, maar vooral ook over wat er nog wél kan. Ik ben er van overtuigd dat we met alle beperkingen die zijn opgelegd, nog steeds een mooi en persoonlijk afscheid kunnen vormgeven waar jullie een goed gevoel bij hebben. Al moeten er concessies worden gedaan en zal een afscheid er anders uitzien dan van te voren bedacht of gewenst.

Ik loods jullie er doorheen.

Persoonlijk afscheid vormgeven

Goed afscheid nemen is ontzettend belangrijk voor het rouwproces. Maar hoe neem je goed afscheid tijdens deze coronacrisis? Hoe kan je een persoonlijke en mooie uitvaart vormgeven met alle beperkingen die gelden?

Als je niet iedereen kunt uitnodigen vanwege het maximaal aantal personen dat is toegestaann én deze mensen moeten 1,5 meter afstand houden van elkaar, dan kan je nog steeds een afscheidsdienst organiseren op (een officiële) locatie. Daarnaast zou je ook een kleine, intieme ceremonie thuis of in de eigen tuin kunnen overwegen.

Als dit niet bij je past, is een andere mogelijkheid om op een later moment een herdenkingsbijeenkomst te organiseren met iedereen en alles erbij. Op de dag van de uitvaart kan je een mooi ritueel vormgeven rondom het sluiten van de kist of het uitdragen. Op een begraafplaats kan er een kleine ceremonie of een passend ritueel plaats vinden bij het graf. Steek een kaarsje aan of hef het glas met elkaar. Wees creatief en sta open voor elkaars suggesties.

Inspiratie

Sta jij voor de taak om afscheid te nemen van een dierbare? Kan je wel wat inspiratie gebruiken om binnen alle beperkingen een mooi en persoonlijk afscheid vorm te geven? Hieronder inspireer ik je graag met wat suggesties waar je hopelijk iets aan hebt.

Wil je liever een persoonlijk gesprek om van gedachten te wisselen? Of heb je mijn hulp nodig bij het vormgeven van een afscheid? Neem gerust contact met mij op! Ik sta 24/7 voor je klaar.

Uitvaartfotografie
Behalve een opname of livestreaming, kan het ook waardevol zijn om de uitvaart vast te laten leggen door een uitvaartfotograaf. Fotografen met wie ik graag samenwerk zijn Arenda Oomen van Fotografie rondom Afscheid en  Lisa Suurland van Illusa Fotografie
Persoonlijke uitvaartkist
De kist kan een prominentere rol krijgen als het afscheid zich concentreert rondom de opbaring en het sluiten van de kist. Voor een écht persoonlijke kist verwijs ik je graag naar het werk van Beerenberg.
Persoonlijk ritueel
Maak met elkaar gebruik van de ruimte en rust in de dagen na het overlijden als je (nu) geen dienst gaat vormgeven. Geef ruimte aan het ontstaan van een thuisritueel of vraag Hanke van Fier het Leven om je hier mee te helpen. 
Herinneringskaarten
Stuur een mooie herinneringskaart mee met de rouwkaart. Een kaart waarop mensen hun dierbaarste, grappigste, opmerkelijkste herinnering aan de overledene kunnen opschrijven en aan jullie terug kunnen sturen. Een mooi alternatief voor een klassiek condoleanceregsiter (die overigens momenteel niet zijn toegestaan). Je kunt een kaart laten ontwerpen of bijvoorbeeld de kaartjes van Lichtpuntjes gebruiken.
Online in memoriam
Een ander alternatief voor een concoleanceregister is een online omgeving waarin mensen hun concoleances kunnen achterlaten en herinneringen kunnen delen. Dit kan bijvoorbeeld via MOMENT.online.