Corona

Afscheid nemen is altijd verdrietig, maar een uitvaart organiseren en afscheid nemen tijdens de huidige coronacrisis vraagt extra veel van nabestaanden.

De maatregelen vanuit de overheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben ook grote gevolgen voor de uitvaartbranche. Grote, verdrietige gevolgen voor nabestaanden die afscheid moeten nemen van hun dierbare. De belangrijkste voorschriften waar je rondom een uitvaart mee te maken krijgt zijn:

– Er geldt er een maximum van 50 personen. Dit aantal is incl. kinderen maar excl. medewerkers. Vanaf 28 april geldt een maximun van 100 personen.
– Iedereen moet 1,5 meter afstand houden van elkaar en een vaste zitplaats hebben.
– Er mag niet worden gezongen.
– Bij een aantal crematoria mogen er geen naasten mee naar de ovenruimte.
– Alle gasten moeten zich aanmelden en worden bij aankomst geplaceerd.
– De horeca is gesloten, maar voor uitvaartcentra met een eet- en drinkgelegenheid geldt een uitzondering.

Verder is het dringende advies aan iedereen om bij verkoudheidsklachten thuis te blijven.

Het is mijn taak als uitvaartbegeleider om jullie duidelijk te informeren over de huidige richtlijnen, over wat er niet kan, maar vooral ook over wat er nog wél kan. Want er ontstaan ook hele mooie dingen in deze tijd. Zoals prachtige intieme ceremonies, nieuwe rituelen, erehagen en creatieve vormen van steun en liefde op afstand. Ik ben er van overtuigd dat we nog steeds een mooi en persoonlijk afscheid kunnen vormgeven waar jullie een goed gevoel bij hebben. 

Ik loods je er doorheen.

Persoonlijk afscheid vormgeven

Goed afscheid nemen is ontzettend belangrijk voor het rouwproces. Maar hoe neem je goed afscheid tijdens deze coronacrisis? Hoe kan je een persoonlijke en mooie uitvaart vormgeven met alle beperkingen die gelden?

Gelukkig zijn er nog veel mooie locaties waar je in de huidige tijd een afscheidsdienst kunt organiseren. Het is nog steeds mogelijk om gebruik te maken van een aula, maar  je zou ook eens kunnen denken aan een ander soort, intieme, (evenementen-)locatie. Ik denk graag met je mee!

Op de dag van de uitvaart kan je een mooi ritueel vormgeven rondom het sluiten van de kist of het uitdragen. Op een begraafplaats kan er een kleine ceremonie of een passend ritueel plaatsvinden bij het graf. Geef je gasten een fles wijn mee naar huis met een persoonlijk etiket, om daar op afstand te proosten op het leven. Wees creatief en sta open voor elkaars suggesties.

Inspiratie

Sta jij voor de taak om afscheid te nemen van een dierbare? Kan je wel wat inspiratie gebruiken om binnen de beperkingen een mooi en persoonlijk afscheid vorm te geven? Hieronder inspireer ik je graag met wat suggesties waar je hopelijk iets aan hebt.

Wil je liever een persoonlijk gesprek om van gedachten te wisselen? Of heb je mijn hulp nodig bij het vormgeven van een afscheid? Neem gerust contact met mij op! Ik sta 24/7 voor je klaar.

Uitvaartfotografie
Behalve een opname of livestreaming, kan het ook waardevol zijn om de uitvaart vast te laten leggen door een uitvaartfotograaf. Fotografen met wie ik graag samenwerk zijn Arenda Oomen van Fotografie rondom Afscheid en  Lisa Suurland van Illusa Fotografie
Persoonlijke uitvaartkist
De kist kan een prominentere rol krijgen als het afscheid zich concentreert rondom de opbaring en het sluiten van de kist. Voor een écht persoonlijke kist verwijs ik je graag naar het werk van Beerenberg.
Persoonlijk ritueel
Maak met elkaar gebruik van de ruimte en rust in de dagen na het overlijden. Geef ruimte aan het ontstaan van een thuisritueel of vraag Hanke van Fier het Leven om je hier mee te helpen. 
Herinneringskaarten
Stuur een mooie herinneringskaart mee met de rouwkaart. Een kaart waarop mensen hun dierbaarste, grappigste, opmerkelijkste herinnering aan de overledene kunnen opschrijven en aan jullie terug kunnen sturen. Een mooi alternatief voor een condoleanceregsiter. Je kunt een kaart laten ontwerpen of bijvoorbeeld de kaartjes van Lichtpuntjes gebruiken.
Online in memoriam
Een ander alternatief voor een concoleanceregister is een online omgeving waarin mensen hun concoleances kunnen achterlaten en herinneringen kunnen delen. Dit kan bijvoorbeeld via MOMENT.online.