Uitvaart

Overlijden melden

Als er iemand uit jouw nabije omgeving overlijdt, komt er veel op je af. Je kunt gerust even de tijd nemen om alleen te zijn met de overledene en eventueel andere naasten te informeren. Samen kunnen jullie dan bekijken welke stappen er genomen moeten worden.

Als eerste moet een arts het overlijden officieel vaststellen. Wanneer iemand thuis is overleden, kan je de huisarts bellen of buiten diensttijden de huisartsenpost. Als iemand in het ziekenhuis of verzorgingstehuis is overleden, zal de behandelend arts dit doen. Als de arts is geweest, krijg je twee documenten: een A- en B- verklaring. Deze moet je goed bewaren.

Je bent vervolgens vrij in je keuze voor een uitvaartonderneming, óók als er een uitvaartverzekering is afgesloten. Meer informatie hierover vind je hier. Neem de tijd om eerst met elkaar te bespreken hoe jullie het willen doen en daarna de uitvaartonderneming van jullie keuze te bellen.

Ik ben dag en nacht bereikbaar op 06 – 30 145 349. Je kunt mij altijd bellen in geval van overlijden en dan bespreken we wanneer ik naar jullie toe kom. Vaak kan ik al binnen 1 à 2 uur bij jullie zijn.

Werkwijze

Doordat er veel op je af komt na een overlijden, kan er een gevoel van haast of onrust ontstaan. Ik zal daarom proberen om jullie zoveel mogelijk rust en overzicht te geven. We bespreken met elkaar waar ieders behoeften liggen, wat bij jullie en de overledene past. Op die manier kunnen we een afscheid vormgeven waar jullie later met een goed gevoel op kunnen terugkijken en waar je herkenning en troost in zal vinden.

Hoewel elk overlijden anders is en iedereen andere wensen heeft, zal mijn begeleiding er in de meeste gevallen als volgt uitzien:
Nadat het overlijden door een arts is vastgesteld en jullie mij hebben gebeld, bespreken we wanneer ik langs kom. Soms is het fijn als ik er meteen ben, soms is het fijn om eerst nog even met elkaar te zijn.

Een van de eerste dingen die ik zal toelichten zijn de laatste verzorging en opbaring van de overledene. Daarna probeer ik samen met jullie een beeld te schetsen van de komende dagen en de uitvaart. Als we voor ogen hebben hoe jullie het afscheid graag willen vormgeven, neem ik jullie stap voor stap mee langs alles wat geregeld moet worden. Uiteraard sta ik open voor iedere vorm van invulling van de uitvaart en zal ik jullie zo goed mogelijk adviseren.

Sommige mensen ervaren deze dagen dat ze in een soort ‘bubbel’ leven. Hoewel het kan voelen alsof er een bepaalde haast is om beslissingen te nemen, is er ook echt tijd om over dingen na te denken. Ik zal duidelijk aangeven welke prioriteiten er liggen en de ruimte geven om, waar mogelijk, nog even een nachtje te slapen over een keuze die is gemaakt. Stap voor stap zullen wij zo samen het afscheid vormgeven.

Coronamaatregelen

Er geldt geen maximumaantal bezoekers voor uitvaarten. Wel moeten bezoekers van een uitvaart 1,5 meter afstand (kunnen) houden. Daarmee kan de maximale capaciteit van de uitvaartlocatie worden benut, met inachtneming van de 1,5 meter afstand. In de praktijk betekent dit dat alle locaties hun eigen maximumaantallen hanteren en het fijn kan zijn om bezoekers zich vooraf te laten aanmelden. Op die manier voorkom je stress en weet je waar je aan toe bent.

Coronatoegangsbewijzen zijn niet verplicht voor locaties waar een uitvaart plaatsvindt. Wel moet je op plaatsen waar geen coronatoegangsbewijs wordt gevraagd een mondkapje dragen. Als de condoleance plaatsvindt in een horecalocatie die geen uitvaartlocatie is, dan gelden de 
regels voor de horeca.

Veel gestelde vragen

Ja, dat is mogelijk. In veel uitvaartcentra, aula’s en kerken is de mogelijkheid aanwezig om een livestream aan te bieden. Als er geen faciliteiten aanwezig zijn op de uitvaartlocatie, dan kunnen we dat extern inhuren.

Nee, dat is niet verplicht. Traditioneel wordt er een rouwkaart verstuurd, maar dit is zeker niet verplicht. Het kan wel een fijne manier zijn om (veel) mensen op de hoogte te stellen van een overlijden en eventueel uit te nodigen voor de afscheidsdienst. Bij het vormgeven van een rouwkaart is er heel veel mogelijk. Een digitale kaart rondsturen is ook een optie of alleen een advertentie in de krant.

Nee, dat is niet de enige mogelijkheid. Een overledene mag ook in een mand of in een wade op een opbaarplank worden opgebaard.

Ja, dat mag. Het is niet verplicht om van officieel rouwvervoer gebruik te maken. Als jullie zelf een geschikte auto hebben, dan mogen jullie die gebruiken.

De uitvaart moet uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaatsvinden. Uitstel kan worden aangevraagd bij de Officier van Justitie als er bijvoorbeeld familie uit het buitenland moet overkomen.

Men spreekt van een technische crematie als een overledene alleen wordt gecremeerd zonder dat er een dienst in de aula aan vooraf ging. Bijvoorbeeld als er een dienst op een andere locatie is en vervolgens wordt de overledene naar het crematorium gebracht voor een technische crematie.

Dat mogen jullie zelf beslissen! Bij een begrafenis is het gebruikelijk dat de bloemen bij het graf worden gelegd. Bij een crematie kan een klein deel van de bloemen mee in de oven. De overige bloemen nemen nabestaanden mee naar huis, worden op een algemeen bloemenveld gelegd of bijvoorbeeld bij een monument op de naastgelegen begraafplaats.

Nabestaandenloket

Na een overlijden moet er veel worden geregeld. Om je hierbij te helpen werk ik samen met het NabestaandenLoket.

Als onderdeel van mijn begeleiding krijg je een account waarin je een persoonlijk overzicht krijgt van alle acties die er na een overlijden genomen dienen te worden. Deze online checklist wordt automatisch aangepast aan de situatie van de overledene en de nabestaande die het account beheert. Zo zie je alleen de onderwerpen die voor jullie situatie relevant zijn.

In de door jullie te nemen acties word je voorzien van uitgebreide informatie die je naar eigen behoefte kunt raadplegen. Daarnaast worden er ook veel zaken automatisch geregeld, zoals het opzeggen van abonnementen, contracten en accounts.

Soms is het prettig om zaken al vóór de uitvaart te regelen of inzichtelijk te hebben. Wil je al een account aanvragen? Neem dan even contact op!